Frågor och Svar

Man kan endast skaffa tillstånd till inkaleden genom oss eller någon annan godkänd resebyrå. Alla resebyråer som kan distribuera inka-tillstånd går årligen igenom en inspektion för att bli godkända att få sälja tillstånden. Man kan inte som privatperson köpa ett tillstånd, man måste gå genom en resebyrå.

Vårt team i Cusco bokar och erhåller ditt tillstånd. Detta betyder att när ditt tillstånd är bekräftat, är din plats på leden 100 % bekräftad!

I samarbete med vår lokala partner har vi skickat äventyrare till Inkaleden i över 15 år. Vår personal har och kommer alltid att arbeta under goda förhållanden, behandlas med respekt och kompenseras rättvist för sitt arbete.

Fram till och med 2002 fick vem som helst och hur många som helst vandra den klassisk Inkaleden till Machu Picchu. Människor campade lite varstans, använde ruiner som toalett och Inkaleden blev mycket förstörd. För att skydda Inkaleden och ekosystemet omkring infördes tillstånden, detta har hjälp leden att återuppbyggas samt att hålla odokumenterade gäster borta.  

Vem som helst kan inte vandra inkaleden, men nästan vem som helst kan uppleva Machu Picchu. Med buss och tåg kan man ta sig hela vägen till Machu Picchu. Den som vill vandra måste vara frisk, ha god kondition och pigga knän. På grund av höjden och terrängen är det är påfrestande och jobbigt att vandra inkaleden. Men är du förberedd, tar du det lugnt och vandrar i din egen takt så ska det gå galant.

Alla går i sitt eget tempo, en guide går alltid längst bak och ser till att alla kommer i mål. Ta pauser när du känner att kroppen kräver det och försök att inte fokusera på att det gör lite ont, håll huvudet högt och sug in omgivningen. Med en postvit inställning kommer man långt. 

Det är lite olika när och hur mycket man påverkas av höjden, men alla påverkas på något sätt. För att motverka höjdsjuka ska man ta det lugnt och låt kroppen acklimatisera sig. Våra resor startar ofta i Cusco på 3400m över havet, där stannar vi i två dagar för att låta kroppen acklimatisera sig. Under vandringen kan man dricka Coca som är té på kokablad och tugga på kokabladen. Det finns även en växt som heter Muña som man kan dricka i tee, den har snarlika effekter som koksbladet. Dessa är uråldriga medicinalväxter som har används i Anderna i århundraden. De hjälper mot höjdsjuka samt dämpar hunger och smärta. 

Det man ska tänka på när man packar inför sin vandring är att vädret kan skifta snabbt i Peru, speciellt i Anderna. Det är inte helt lätt men nyckeln till framgång heter LAGER.  Packa kläder för kalla nätter i tält, väldigt varma dagar under vandringen, kyliga morgnar och eftermiddagar samt regn. Packa kläder som torkar fort, bra material är ull, Coolmax och Climatic. Skulle du missa att packa något finns det mesta att tillgå i till exempel Cusco. PS. kom ihåg att Du endast bär på en ”dag ryggsäck”, det vill säga en mindre ryggsäck med det du behöver för dagen som till exempel extra kläder, något att äta och dricka samt kamera. Din andra packning med kläder för kvällen, toalettartiklar, sovsäck och liggunderlag bär våra fantastiska bärare.

Vi vandrar 6-9 timmar, varje dag, de tre första dagarna och cirka 2 timmar den sista dagen. Vi tar regelbundna pauser och har en längre lunchrast mitt på dagen.  

Den som är över 12 år, har ett giltigt pass och är i bra fysiskform.

Leden börjar på 2,800 möh. Den högsta punken vi når ligger på cirka 4,200möh, Dead Womans pass dag 2. Sista natten campar vi på 3,600 möh..

På grund av höjden kan det bli ganska kallt. Under vintern (maj-september) kan temperaturen falla under nollan. Det kan bli ganska kallt under sommar också, vi rekommenderar att man packar ett ull underställ att sova i.  

Vill man resa under högsäsong (maj-september) rekommenderar vi att man bokar sitt tillstånd minst sex månader innan avresa och tre månader innan om man vill resa under lågsäsong (oktober-april).

Det beror lite på vilken campingplats man sovit på sista natten. Men de flesta grupperna når Solporten runt klockan 07.00. Vi har sedan en två timmar lång guidad tur av ruinerna och även egen tid att utforska ruinen.

Vi åker buss till Aguas Calientes och tar tåget därifrån till Ollantaytambo varifrån vi tar buss till Cusco.

Ja! Bara att informera oss om att du inte vill vandra inkaleden. Då ordnar vi två extra nätter i Cusco, tåg till Aguas Calientes (Machu Picchu by), en övernattning i byn och sedan buss upp till ruinen för en guidad visning. 

Man sover två personer (av samma kön) i tvåmannatält. På några få ställen finns permanenta toaletter, där det saknas toaletter sätter vår personal upp provisoriska toalett-tält.

Till vandringen tillhandahåller vi er med en väska där du packar dina personliga saker samt tält och sovsäck. Den 6-kilosväskan bärs av bärarna, det enda du behöver bära på är en ryggsäck med det du behöver under dagarna, som kamera, snacks, solkräm, regnponcho och vatten. Din huvudpackning lämnar du i säkert förvar på hotellet i Ollantaytambo.

Liggunderlag ingår i vår utrustning. Vi tillhandahåller däremot inte sovsäck men det går att hyra av oss på plats i Cusco. Det går också bra att hyra vandringsstavar och extra liggunderlag. Pris: sovsäck 45 Soles, liggunderlag 45 Soles och stavar 15 Soles (per stav).

Våra kockar förbereder mat av hög klass! Menyn brukar bestå av pasta, ris, kyckling, färsk frukt, grönsaker, gröt och ägg. Är du vegetarian eller har några allergier? Inga problem! Informera oss bara så ordnar vi måltider som passar dina preferenser.

Vatten på flaska kan köpas dag 1 samt på kvällen dag 3. Vi rekommenderar dock att man undviker att köpa vatten på flaska, för att spara på naturen och minska nedskärningen. Vi erbjuder kokat vatten till alla måltider. Man kan också fylla på sin vattenflaska vid varje måltidsstopp.

Ja, så länge det inte är stavar med metallspetasar. Man kan hyra stavar av oss, även sovsäck och extra liggunderlag kan hyras av oss.

Det är upp till dig om du vill dricksa men det uppsattas alltid. Om du är nöjd med servicen rekommenderar vi att du dricksar din Inca Warrior (huvudguide) 10-15 USD, assisterande Inca Warrior 5-10 USD och ditt support-team (bärare och kockar) 40 USD. 

När man når höjder över 2500m, kan man uppleva att hjärtat slår snabbare och hårdare än vanligt samt att man bli lättare andfådd än vanligt. Detta beror på bristen av syre i luften. Symtomen är inte farliga så länge de inte övergår i Soroche som betyder ”akut höjdsjuka”. Om du upplever huvudvärk, aptitlöshet, extrem trötthet, sömnlöshet och illamående ta det försiktigt och uppsök läkare om symptomen inte blir bättre. För att förhindra Soroche, ta det lugnt när du anländer i till exempel Cuzco och drick mycket vatten och låt kroppen acklimatisera sig långsamt. Våra resor startar ofta i Cusco på 3400m över havet, och vi stannar där i två dagar för att låta kroppen acklimatisera sig. Ett annat tips är att dricka cocaté på cocablad. Skulle symtomen bli svårare och långvarig är det bäst att snabbt söka läkarvård och arrangera att du kommer ner till en lägre höjd.

Det man ska tänka på när man packar inför sin vandring är att vädret kan ändras snabbt i Peru, speciellt i Anderna. Det är inte helt lätt men nyckeln till framgång heter LAGER. Packa kläder för kalla nätter i tält, väldigt varma dagar under vandringen, kyliga morgnar och eftermiddagar samt regn. Packa kläder som torkar fort, bra material är ull, Coolmax och Climatic. Skulle du missa att packa något finns det mesta att tillgå i till exempel Cusco. Under vårt informationsmöte i Cusco finns det också möjlighet att hyra sovsäck, extra liggunderlag och stavar. PS. kom ihåg att Du endast bär på en ”dag ryggsäck”, det vill säga en mindre ryggsäck med det du behöver för dagen som till exempel extra kläder, något att äta och dricka samt kamera. Våra bärare tar 6kg från varje vandrare. I dessa 6 kg ingår sovsäck, liggunderlag samt kläder och toalettartiklar som man behöver ha tillgång till då vi slår läger. Alla får låna en canvasbag att packa i. Det är bra att ha en vattentät säck/påse att lägga i canvasväskan för att hålla allting torrt. Huvudpackningen lämnar vi på hotellet i i Ollantaytambo och hämtar den på vägen tillbaka till Cusco efter vandringen.

Spendera två nätter i Cuzco. Därefter reser vi med van till Ollantaytambo och sedan vidare med tåg till Aguas Calientes. Här övernattar vi på hotell. Följande dag får vi en guidad rundvandring kring Machu Picchu. Vi skräddarsyr också turer till Machu Picchu och andra platser i Peru.